ישנם מספר רב של אמצעי מניעה , לכל אישה יותאם אמצעי המניעה המתאים לאורח חייה, לשלב בו היא נמצאת בחייה ולרצונה ואמונותיה.
אמצעי מניעה הורמונליים
ישנם מספר דרכי נטילה אך העיקרון דומה – הכנסת תרופה המתערבת במחזור ההורמונלי הקבוע.
• גלולות משולבות – אסטרוגן ופרוגסטרון, קצרה היריעה מלהרחיב על כל הגלולות השונות בשוק, לכל גלולה מאפייניה, ישנם מינונים שונים ואינדיקציות שונות (דמם ויסתי משמעותי, אנדומטריוזיס, שיעור יתר), שבגינם נבחר תרופה כזו או אחרת. אמור להופיע וסת סדיר. ישנן מספר אופציות נטילה 21/7, 24/4 או באופן רצוף.
• גלולות פרוגסטרון – מיועדות לנשים מניקות ולנשים להן התווית נגד ללקיחת גלולות משולבות (קרישת יתר, מיגרנות, מעשנות ועוד). נלקחות רצוף, כאשר ישנה חשיבות לנטילה רציפה ובשעות קבועות. המחזור הויסתי אינו סדיר ואינו צפוי.
• מדבקות – הדבקה עורית שבועית במשך שלושה שבועות ואז שבוע הפסקה.
• טבעת נרתיקית, מוחדרת לנרתיק באופק עצמאי למשך 21 ימים.
התקנים תוך רחמיים – IUD
זהו פתרון ארוך טווח למניעת הריון עם זאת במידה ושינית את דעתך ניתן להוציא התקן בכל שלב.
משיג מניעת ההיריון של כ-99%.
המועד המתאים והנוח ביותר להחדרת ההתקן הוא בתקופת הווסת או בסמוך אליו, בזמן זה צוואר הרחם פעור, באופן יחסי, ולכן ההחדרה קלה יותר לך ובעלת סיבוכים מופחתים.
ישנו התקן על בסיס נחושת – לדוגמא NOVA PLUS – המנגנון הוא מניעת השרשה ברחם, זהו התקן יעיל, אך עדיין יתכנו הריונות בכ 2/1000, לציין כי חלק מהריונות אילו ישתרשו מחוץ לרחם. החיסרון המרכזי של התקן זה הוא בדמם הויסתי המוגבר שנוצר.
התקן הורמונלי - MITENA או JANESS : בעל סליל נחושת והפרשת פרוגסטרון ברמה הרחמית בשחרור מושהה יומי, מירנה מיועדת לחמש שנים ולרוב מוחדר לנשים שילדו בעבר, לעומתו JANESS ל-3 שנים וניתן להתקינו בנשים שילדו ובאילו שלא.
הפרוגרסטרון מופרש בכמויות קטנות לרחם. באמצעות הפרוגרסטרון נגרמת האטה בצמיחת רירית הרחם ולכן איבוד הדם פוחת באופן משמעותי.
בחלק מהנשים, תעוכב צמיחת הרירית כמעט לחלוטין, כלומר, אין דימום כלל.
תופעה זו של אל-ווסת תחת מירנה היא זמנית. הווסת תחזור לאחר הוצאת
המירנה.
כאשר אישה אינה מקבלת דימום חודשי בנוכחות מירנה, אין פרושו כי הגיעה לגיל המעבר, שהרי התפקוד השחלתי לא נפגע וההורמונים מופרשים כסידרם.
זכרי, עם המירנה יתכנו דימומים לא סדירים – מקשה של שמירת נידה.
סיבוכים:
• פליטה ספונטנית מהרחם - מעט נשים הנושאות התקן פולטות אותו, לרוב זמן קצר לאחר החדרתו.
• זיהום - בעיקר סמןך לתקופת ההחדרה. במקרה זה ניתנת אנטיביוטיקה מניעתית.